Archief van oktober, 2009

Constatering

Over een uur is het nu.

Tags:

Waardering

Gisteren haalde ik bij wijze van dagelijkse routine een brood bij mijn favoriete Turkse bakker, op loopafstand van mijn huis. Deze bakkerij, die er sinds een jaar of drie is gevestigd, heeft inmiddels naam en faam gemaakt, een vaste klantenkring opgebouwd en heeft een relatief groot basisaanbod aan levensmiddelen. Zeker op zondagmorgen is dat een welkome voorziening. Ze bakken écht hun eigen brood, het wordt niet aangeleverd. Daarnaast staat er uiterst vriendelijk personeel: een Turkse jongen in de leeftijd van eerste helft twintig, en een meisje van een jaar of vijftien springt regelmatig bij. Dit is het verkoopduo van de zaak. Dat ik deze mensen zo vriendelijk en hartverwarmend vind heb ik hun nooit gezegd.

Gisteren speelde zich weer een vredig bestel-snij-en-afreken-tafereel af, totdat er plotseling iemand voorbijfietste en “klote-Turk!” naar binnen riep. De jongen was direct zichtbaar geraakt, verstomd, verroerde even geen vin en zijn gezicht werd bevangen door een emotioneel front van sipheid.

Daar stond ik dan. Tegenover een teneergeslagen, uiterst behulpzame en vriendelijke jongen in mijn favoriete bakkerij. Eigenlijk maak ik dit soort dingen nooit mee; het discriminerend schelden gebeurt natuurlijk aan de lopende band, maar als kaaskop word ik doorgaans niet op deze wijze uitgescholden. Ik schaam mij omdat ik me nauwelijks bewust ben van dit soort “algemene” veelvoorkomende scheldpartijen. Op dat bewuste moment schaamde ik mij voor de persoon die deze simpele, maar dieprakende opmerking de winkel had binnengeslingerd.

Dat zei ik dan ook maar. Plotseling stopte de jongen een lekker broodje bij mijn bestelling. Hij kon het gelukkig waarderen. Toen heb ik hem gezegd dat niet iedereen denkt zoals bepaalde voorbijfietsende mensen die lelijke dingen roepen; ik zei hem dat ik blij ben dat hij er is.

Tags:

Moskou


Nachtleven in Moskou


Bloemen houden van vrouwen, en vrouwen van bloemen

Tags: