Archief van november, 2007

Grands tuyaux, petits tuyaux

Tags: ,

Le Bilan: Twee maanden

Alweer twee maanden zijn verstreken en dan wordt het toch eens tijd om een nieuwe balans op de maken. Wat heeft het gebracht? Allereerst is het misschien weer eens tijd wat te vertellen over mijn persoonlijke belevenissen. Ik zal wat vertellen over mijn verschillende tripjes, maar ook over de mooie belevenissen hier.

> Onderwijs.
In oktober zijn de colleges dus begonnen en de eerste maand onderwijs heb ik al achter de rug. De eerste twee weken waren wat drukker in verband met twee presentaties die ik heb moeten geven, daarna werd het weer enigszins rustiger. De komende tijd wordt het weer drukker, komende week moet ik deelnemen aan een ‘debat’, de week daarop moet ik een presentatie geven, dan weer een fiche technique inleveren en dan is het zo ongeveer tijd voor de galop d’essais, een soort tentamenperiode, waarbij je op zaterdagmiddag vier uur lang moet gaan pennen. Het komt erop neer dat het luizenleventje dat mij in de schoot leek te zijn geworpen toch echt tot het verleden behoort.

> Bezoek.
Verschillende mensen hebben mijn stulpje al met een bezoek vereerd, waaronder Rachelle (bij wijze van toeval), Fransijn, Saskia, Mathijs, Wouter en Sven, waarvan de laatste drie een efficiëntieslag hebben geslagen door tegelijk naar Parijs te komen. Het komende bezoek dat gepland staat komende van de familiezijde, begin december.
Bezoek hoef je niet alleen te ontvangen; je kunt het ook afleggen. Mijn eerste bezoek was een etentje met mijn oud-huisgenoot bij haar ouders, die niet ver van Parijs wonen. Verder ben ik in oktober afgereisd naar het mooie Normandië, om daar samen met mijn oude commissie Buitenland (van de B.I.L.) een heerlijk weekend te verblijven. Het weer was fan-tas-tisch, het gezelschap aangenaam en de spelletjes waren alomtegenwoordig. Vooral het kaartspel CANASTA (wellicht is er een andere gangbare spelling, in dat geval gaarne een correctie) hield de gemoederen bezig, maar het spelletje Rummikub kon ik ook waarderen. Het daaropvolgende weekend stond beter bekend onder de naam Weekend d’Intégration (WEI, spreek uit: oe-ij-ê-je). En waar kan je beter integreren met Fransen dan in … Londen? Jawel. Ook in Londen heb ik een bezoekje gebracht, aan Dorien (uit Leiden) welteverstaan, die bij puur toeval haar housewarmingparty (pendaison de crémaillère) hield. Très sympa. Het houdt echter niet op, volgende week breng ik een bezoekje aan het altijd mooie Nancy. Het zal me daar een trip worden, omdat de metro’s en treinen gaan staken woensdag t/m vrijdag. Autovervoer is gelukkig al in aantocht.

> Sociale diversificatie.
Tja, het kopje is wellicht een beetje formeel, maar het komt erop neer dat sinds het integratieweekend in Londen ik een stuk meer Fransen ken en ik nu ook met wat meer Fransen omga. Gelukkig is de Nederlandse groep ook nog zeer hecht een aangenaam, dus die vergeet ik ook niet, maar van de avondjes (beter bekend als soirées) wordt mijn Frans in ieder geval niet slechter. De anonimiteit van de grote stad, het gevoel dat ik in het begin had, is duidelijk minder geworden. Hoera.

> Bezoekjes aan de stad.
Tja, dat is nog een puntje waar aan gewerkt moet worden, maar ik probeer zo nu en dan nieuwe plekjes in de stad te ontdekken, nieuwe cafeetjes in te duiken en tijdens het bezoek van Sven, Wouter en Mathijs ben ik dan toch eindelijk het Louvre ingedoken. Na drie uur belandden we bij de Vlaamse en Hollandse Meesters, maar museummoeheid en cultuurverzadiging kregen toen toch wel de overhand. Een week eerder was ik met Fons naar het Palais de Tokyo geweest, maar de contemporaine kunst kan mijn hart toch nog steeds niet erg beroeren, ondanks de moeite die ik heb gedaan om het te waarderen. Op het verlanglijstje staat echter nog wel een bezoek aan Canal St. Martin, Versailles, Chinatown, een vlooienmarkt, Musée d’Orsay, Musée Rodin, wellicht nog het Musée Quai Branly, la Bibliothèque François Mitterand en het Ministerie van Economische Zaken wil ik ook nog zien. Dat laatste schijnt een ingenieus gebouw te zijn. Ook de Opéra en het toneelstuk La Cantatrice Chauve in het Théâtre de la Huchette, dat al meer dan vijftig jaar wordt gespeeld, staan op de lijst van culturele activiteiten.

(Als je naar beneden gescrollt bent voor de conclusie, kijk dan hier). Ik zie veel, er gebeurt veel en ik heb het naar mijn zin!

Tags:

Bezoek? Toerist vlakbij huis!

Tags: ,